Sakarya’da findik hasadından sonra şimdi patoz işleme hizmetleri başladı. Önceki yıllarda belirlenen ortak bir ücrete uyulmadığında, artık patoz hizmetlerinde fiyatlar serbest piyasa koşullarına göre belirleniyor. İşte ortalama fiyatlar ve saatte işlenen fındık miktarı…
Kocaali ilçesindeki 167 bin dönümlük fındık dikili alan ile fındık üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Sakarya’da çiftçiler, kuruttukları ilk ürünleri kabuklarından ayırmak için patoza verme işlemine devam ediyor.
Kozluk Mahallesi’nde patoz hizmeti sunan 35 yaşındaki Serkan Kılıçarslan, çocukluğundan beri findik bahçelerinde çalıştığını ifade etti.
Kocaali’de İşler Hız Kazandı
Kılıçarslan, sürekli olarak bu işi yapmak istemediğini, ancak findik üretiminin devam ettiği sürece bu mesleği sürdüreceğini belirterek şunları söyledi: “Patozculuk güzel bir meslek ancak mevsimsel kısalık ve iklim değişikliklerinden dolayı olumsuz hava koşullarıyla karşılaşıyoruz. Herkesin bir işi var. Okula yetişme konusunda sıkıntı yaşadığımız için bu iş biraz bize kalıyor ancak 40 gün boyunca bu durumla başa çıkıyoruz.” dedi.
Kılıçarslan, findik sezonunda gecelerin de yoğun geçtiğini belirterek şunları ekledi: “Yoğun zamanlarda findik üreticilerinin mağdur olmaması için gece vardiyaları yapıyoruz. Randevu sistemiyle çalışıyoruz zaten. Bir tarladaki iş bitince hemen diğerine geçiyoruz. Bu bazen gece 3’e kadar sürüyor, bazen gün ağarana kadar devam ediyor.”
“Patozculuk Güzel Meslek Ama…”
İlçede 33 yıldır patoz hizmetleri veren Mustafa Büyükkaya, beklenen düşük rekolte nedeniyle işlerinin kısa sürmeyeceğini ifade etti.
Mesleğin kısa süreli olduğunu vurgulayan Büyükkaya, “Patozculuk genellikle zor bir iş. Geceleri ve gündüzleri uykusuz bir şekilde 1-1.5 ay boyunca sürekli çalışıyoruz.” dedi.
Büyükkaya, sıcak havalardan dolayı tarlalarda gece saatlerinde daha yoğunluk yaşandığını, bu nedenle ekstra bir iş yükleri olduğunu söyledi.