Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada Fındık üreticisine ürününü harmanda kurutması ve sonrasında çuvallaması sırasında oluşabilecek aflatoksine karşı uyarılarda bulunuldu.
Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine Fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı,10 cm’ den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır. Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır. Patozlanan Fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır. Kuruyan Fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır. Kuruyan iç fındığın nem oranı %6’dan fazla olmamalıdır. Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır.
Harmanda ıslak zemin ve toprak üzerine Fındık zurufu dökülmemeli, harman zemini kuru olmalı,10 cm’ den kalın serilmemeli ve sık sık karıştırılmalıdır. Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır. Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır. Patozlanan Fındık derhal kuru harmana serilmeli, dane fındıklar 3-4 saatte bir karıştırılarak iyice kuruması sağlanmalıdır. Kuruyan Fındık vantilatörle ve elle seçilerek, içindeki boş, kırık, çürük fındıklar ve zuruf kalıntıları ayıklanmalıdır. Kuruyan iç fındığın nem oranı %6’dan fazla olmamalıdır. Kurumuş fındıkları sıcak halde çuvallama işlemi yapılmamalıdır.